söndag 15 juli 2012

Smultronglass med macadamianötter


Efter en underbar vecka på soliga stränder är jag nu ute på den uppländska slätten för ytterligare en veckas semesterfirande, det är ingen hejd på härligheterna! Jag hann knappt slänga upp min väska på mitt lilla rum innan jag snörat på mig skorna och var på väg till mitt smultronställe. Stället med stort S där det fullkomligt kryllar av stora, söta smultron.  
Efter en timmes plockande och med en till bredden fylld två-literslåda under armen stegade jag hemåt med muntra steg. På vägen hem funderade jag på hur jag skulle avnjuta årets första skörd.  Eftersom jag föredrar smaken av färska smultron framför kokta var det säkerligen något rårört som skulle tillredas. Klockan började dra iväg så det fanns ingen tid för några avancerade bakverk...
 Till min stora glädje hittade jag en bytta gräddglass i frysen och en påse macadamianötter och några glassrån i skafferiet.  Så var saken biff- smultronglass med macadamianötter. Det känns på något sätt mycket somrigare att äta glass ur strut!

Smultronglass med macadamianötter 6 port
  • 2 l gräddglass
  • 3 dl smultron
  • 1 dl macadamiannötter
  • 6 glassrån

Gör så här: Blanda glassen med 2 dl smultron och nötterna. Blanda kraftigt till smultronen mosats. Blanda försiktigt ner de resterande smultronen. Servera glassblandningen i glassrånen.


En mix av mosade och hela smultron

Ben & Jerry kan slänga sig i väggen!

Pappa gav glassen högsta betyg



lördag 14 juli 2012

Crêpesknyten med skaldjur


I natt kom jag tillbaka till Sverige fantastisk semester i Palma.  Jag har inte hunnit med någon matlagning här på morgonkvisten så därför stöttar jag med ett recept från veckan innan jag for. Ett recept i form av pankakasknyten eller crêpes som man säger i franskrike.  Det finns en utbredd villfarelse om att fransmännen endast kallar dessertpannkakor för crêpes och att alla de salta går under namnet galetter. Så är inte fallet då det är mjölsorten som avgör vad den platta kakan ska heta. Crêpessmeten blandas med vetemjöl medan galettsmeten baseras på bovetemjöl.
Den här gången fyllde jag mina knyten med skaldjursstuvning och serverade med en grönsallad och en citronette. De som inte gick åt skickade jag in i frysen.

Toppen på knytet blir krispigt och gott i kontrast med den krämiga fyllningen


Crêpesknyten med skaldjur 4 port
  • 3 ägg
  • 2 ½  dl vetemjöl
  •  5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Gör så här: Vispa ihop ägg, salt, mjöl häftena av mjöleken till en klumpfri smet.  Vispa ner resten av mjölken. Smältsmöret i en panna och tillsätt till smeten. Häll ner ca ½ dl smet i en varm panna och stek gyllene på båda sidor. Upprepa till smeten är slut.

  • 2 dl räkstjärtar
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 dl skalade musslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk hummerfond
  • 1 tsk citronjuice
  • 3-4 dl mjölk
  • ½ dl dill
  • Purjolöksblast som knytsnöre

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner mjölken, lite i taget. Tillsätt hummerfond och citronjuice. Rör till sist ner skaldjuren och dillen. Låt fyllningen svalna. Sätt ungen på 250 grader.
Fördela ca 1 dl fyllning i mitten av pannkakorna och forma knyten med hjälp av purjolöksblast. Gratinera knytena i mitten av ugnen ca 10 min.
Servera med sallad och citronette

Fyll med svampstuvning istället till hösten!


fredag 6 juli 2012

Majsplättar med koriandersalsa


Ikväll åker jag på semester. Därför jag lägger upp ett soligt inlägg innan jag far iväg. Gårdagens lunch, majsplättar med koriander- och tomatsalsa.
Åter igen om en vecka, förhoppningsvis full av spansk inspiration. Trevlig vecka!  

Majsplättar i stora lass


Receptet på plättarna hittar nu HÄR. Uteslut oliver om du vill!


Tomat- och koriandresalsa

  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 tsk lime-juice
  • tomater
  • 1 lite rödlök
  • 1 msk olja
  • 0,5 sambal oelek
  • 1 tsk salt

Gör så här: Skär bort innanmätet från tomaterna och finhacka dem tillsammans med lök. Blanda hackat med vitlök, koriander, olja, sambal oelek och salt
Servera till revbenspjäll eller grillad kyckling!

torsdag 5 juli 2012

Primörsallad med kryddost och fiskfärsbiffar


I dagarna blev det tydligt för mig hur stor betydelse samanhanget och tillbehören har för hur jag uppfattar en kryddas smak.  Enligt mig smakar kryddost typiskt svenskt, svenskt, svenskt och svensk sommar.  Jag ser framför mig att gubbarna hyvlat sin kryddost till sillbiten i sommarsolen sedan urminnes tider.  Ostens nejlika stämmer helt överens med den bilden, den dyker upp lite här och var i vår matarv. Men spiskummin?! Det är den krydda jag i vanliga fall förknippar STARKT med mellanöstern, Sydamerika och Indien, INTE med Sverige. Men tillsammans med prästost blir det tydligen något av det svenskaste jag vet. Konstigt… 

Jag har inte reflekterat så mycket över vad det är som smakar i kryddosten tidigare. Vetat att det smaksätts med spiskummin och nejlika men inbillat mig att spiskummin har en underordnad roll på ingredienslistan.  Så till förrgårdagens upptäckt:
 Jag blev sugen på kryddost och tänkte att jag skulle laga en primörsallad smaksatt med den kryddiga osten. Eftersom jag ska resa bort snart såg jag ingen mening med att köpa en stor bit kryddost utan beslöt mig för att använda den prästost jag hade i kylen och själv stå för smaksättningen. Jag rev ner prästosten och blandande den krämig tillsammans med crème fraiche. Började med att pudra ner spiskummin, smakade och upptäckte att det genast hade smak av kryddost! Jag hade nästan kunnat se mig som färdig med kryddningen vid det laget.
Man slutar aldrig förvånas(håhå). Primörsalladen blev i vilket fall som helst väldigt god och uppskattad tillsammans med några  Fiskfärsbiffar.

Jag värmde resterna av salladen in ugnen till lunch igår. Gudagott det också!

Primörsallad med kryddost
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe primörmorötter
  • 2 färska röda lökar med blast
  • Några nävar ruccola( en påse)
  • 250 g lagrad prästost
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5- 1 tsk spiskummin
  • 1 krm kryddnejlika
  • Svartpeppar
  • Smaka av med salt

Gör så här: Skrubba och koka potatisen. Hyvla moroten. Hacka löken. Riv Prästosten och blanda den med crème fraiche och kryddor. Häl av potatisen och blanda den med mörötter, lök, ruccola och dressing. Servera med en fiskfärsbiff

Lyx med Moster-Karins odlade ruccolasallad och gräslöksblommor. 

tisdag 3 juli 2012

Pirogrullar med Indisk vitkål


Jag har gått och lurat på att göra piroger några dagar nu. Piroger som jag kan ha i frysen och bara riva med mig när jag ska på utflykt, ut på vägarna eller när jag helt enkelt inte orkar laga mat. Enlig mig är nackdelen med de månformade pirogera att de är lite svåra att äta med händerna utan att kladda, i synnerhet inte om de är stora som en portion. Därför bakade jag mina piroger i ”french hotdogformat” igår. De var superenkla både att baka och att äta. 
Fyllningen fick en indisk tusch med kryddblandningen garham masla, kål och ärtor. De var allra godast varma men helt till fylles(som pappa skulle sagt) kalla.

Pirogrullar med indisk vitkål 8 port 
  • 25g jäst
  • 2 1/2dl vatten
  • 2msk olja
  • 1/2salt 
  • 6-7dl mjöl


Gör så här: Blanda alla ingredienser i en matberedare. Låt knåda i ca 10 min.( Alt. Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och mjöl och knåda till en smidig deg.) Låt jäsa 1 timme. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Skär degen i 8 kvadrater. Fyll med en sträng fyllning. Vik in kortsidorna någon cm över fyllningen och nyp ihop degen till en rulle. Lägg rullen med skarven neråt på en bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt rullarna jäsa ca 15 min. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 

Fyllning
  • 1/2 kg vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125  frysta ärter
  • 1tsk spiskummin
  • 2tsk garam masala 
  • 1tsk salt
  • 1tsk strösocker 
  • 1 tsk peppar
  • 2 tsk soja
  • Olja att steka i

Gör så här: Strimla kål och lök. Hetta upp olja(ca ½ dl) i en stor stekpanna. Stek kålen och löken mjuk och gyllene. Tillsätt kryddor och ärtor och låt stå på svag värme ca 5 min. Låt kallna ordentligt innan du fyller pirogerna.  

Hugg-vänliga piroger


Helt klet- och kladdfritt
Se till att fyllningen inte är varm när den bakas in!

lördag 30 juni 2012

Kaffe Frappé





Den kylda kaffedrinken Frappé har sitt ursprung i den grekiska övärlden. Där blandas den i regel av spraytorka kaffe dvs. snabbkaffe, is och en skvätt mjölk. Det finns säkerligen många som kan slå mig på fingrarna när det kommer till Frappé- tillverkning, meen så här gör jag. Först skakar jag pulvret med is och några droppar mjölk till ett skumm. Sedan späder jag glaset med mer iskall mjölk och isbitar. Ibland blandar jag i lite kondenserad mjölk, socker eller chokladsås också.



Namnet Frappé är franska och betyder skakad vilket såklart syftar till drinkens tillagningsmetod. Kaffe Frappé återfinns på många olika platser i världen men skall inte förväxlas med amerikanarnas Frappuccino. Jag skulle vilja påstå att Frappuccino är mer en mastig milkshake med svag smak av kaffe Väldigt gott förvisso men inte samma sak.



Har ni inte provat, så gör det. Det är en perfekt drink i sommarstugan där det är långt till närmaste espressomaskin och café. Det enda som behövs är en burk med lock, snabbkaffe, is och mjölk.



Skummet på bilden är lite missvisande det BLIR krämigt

Kaffe frappé 2 glas

  • 4- 6 tsk snabbkaffe
  • 6 isbitar
  • 3 dl mjölk
  • ev 2 msk kondencerad mjölk,  2 msk strösocker eller 2 tsk cholkadsås
Gör så här: Lägg is, kaffe och i msk mjölk i en burk eller flaska med lock. Skaka burken några minuter. Häll upp den skummiga vätskan i 2 glas och fyll på med mjölk och ev kondenscerad mjölk eller chokladsås.

Det mesta är gott ur sugrör

fredag 29 juni 2012

Helstekt kotelettrad och fransk tomatsallad


Jag skulle nog uppskatta att 90% av allt kött som kommer innanför min dörr är fläskkött.  Igår säkrade jag statistiken och lagade en helstekt kotlettrad. Den tillagades (i vanlig ordning) i låååg temperatur under lååång tid. Det blir så fantastiskt saftigt och gott att jag blir lika överrumplad varje gång! 
Tack och lov för att jag inte är rädd för att lämna mitt hem med ugnen påslagen, då skulle jag bli tvungen att sitta inne för jämnan med tanke på alla mina långkok...men eftersom ugnstemperaturen är så låg kan det knappast bränna och mår bara bättre och bättre medan timmarna går.

  När jag väljer köttbit i butiken vill jag att det ska vara täckt av en rejäl fettkappa. Jag skär mönster i den och låter den vara kvar under bakningen. Fetter både ger smak till köttet och håller det saftigt. När det är dags att servera är det upp till var och en om det vill äta fettkanten eller ej.

Igår åt vi kotletterna med en fransk tomatsallad och rostad potatis. Det gäller att frossa i tomater nu på sommaren när de är så fantastiskt goda och dessutom billiga!


Häll inte bort den goda skyn i farten!

Helstekt kotelettrad och fransk tomatsallad 4 port

  • 1 bit kotlett rad gärna med ben
  • 1-2 klyftade lökar
  • 1-2 msk all aroundkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 110 grader. Skär rutor i fett kappan. Gnid in köttet i all aroundkrydda. Häll 2 cm vatten i en ugnsfast form. Blanda ner salt och lök i vattnet. Lägg köttet i vattnet och stoppa ni formen i ugnen. Låt köttet stå i ugnen ca 8 timmar(det blir ätklart efter 3-4 timmar). Låt köttet vila några minuter efter att du tagit ut det ur ugnen innan du skivar upp det.

fransk tomatsallad
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 krm socker
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • salt och peppar
Gör så här: skiva löken i tunna skivor. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda ner löken i dressingen. Låt stå 10 min( gärna längre). Skär tomaterna i bitar och blanda dem med löken och dressingen.

En vass kniv behövs till kappan med köttet är så mört att kniven nästan glider igenom

Lukta på tomaterna innan ni köper dem. Luktar det gott så smakar det gott


Skeda över lite extra sky!