torsdag 8 mars 2012

Kexchoklad- och fudgekaka


Kexchoklad är Cloettas paradprodukt och har sålts av de svenska handlarna sedan 1921. Till en början hette kakan "Five O ‘Clock kex -choklad" men år 1938 valde företagen att förkorta namnet till kexchoklad som den än idag. För några veckor sedan såg jag hur en ny variant av kexchoklad började poppa upp i butikerna som torde innehålla mer choklad och vara mer kompakt. Den här gången var det alltså ingen ny fruktig smak utan en ny konsistens.
 Då försvinner ju hela poängen! Var min spontanreaktion som jag höll kvar vid tills att jag efter håsande från alla håll och kanter var tvungen att prova. Jag måste erkänna att den var god. Hur som helst så gav den nya chokladen mig idén till en liten kaka. Inte dum alls faktiskt!
Jag täckte den med världens enklaste och godaste fudge, men ta med i beräkningen att den kondenserade mjölken tar 2 timmar att koka.
                                                                                        


Go och glá kexchoklad!Kexchoklad-, och fudgekaka
  • 6 st kakor kexchoklad á 80 g
  • 150 g smör

Gör så här: sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexchokladen med fingrarna eller i en mixer. Smält smöret och blanda det med smulet. Tryck ut blandningen i en form(rund om du vill ha den som en tårta, fyrkantig och du vill ha små kvadratiska munsbitar). Grädda kakan 5- 10 min till den fått lite färg. Låt svalna.
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 300 gram mörk choklad
  • 25 gram smör

Gör så här: Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Koka burken i ca 2 timmar. Spola burken med kallt vatten ca 1 min. Smält choklad och smör över vattenbad, blanda ner den kondenserade mjölken. Häll ut smeten över kexbottnen och Låt stå svalt några timmar innan du skär upp den i kvadratiska bitar eller serverar som tårta med en klick grädde.