onsdag 27 juli 2011

Valnötsbröd


Jag upplever ofta att naturella valnötter är lite beska i smaken. Därför rostar jag nästan alltid mina valnötter. Genom att rosta nötterna mildras beskan och andra mycket tilltalande aromer tar vid.  Jag rostar stora satser åt gången, så slipper jag göra i ordning 5-6 nötter varje gång jag behöver en liten näve.
Igår bakade jag ett surdegsbröd med valnötter. Det här brödet tar lång tid att baka pga långa jästider med det behöver å andra sidan varken knådas eller kavlas.  Det får en knaprig skorpa, syrlig smak och är fullproppat med rostade valnötter.



Valnötsbröd 1 bröd
Fördeg

  • 30 g surdegsgrund
  • 55 g fint rågmjöl
  • 100 g vatten
 Gör så här: Rör ihop ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i ca 8 timmar eller över natten.


  • 200 g vatten
  • Fördeg från dag 1
  • 5 g jäst
  • 330 g vetemjöl special
  • 20g honung
  • 12 salt
  • 150 rostade valnötter
Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en bunke (degen ska vara ganska lös). Låt jäsa ca 30 min. Vik ihop degen genom att ta tag i degens yttre kant och tryck ner den i degens mitt. Upprepa runt hela bunkens kant. Låt jäsa 30, vik ihop igen. Låt jäsa 30 min, vik ihop ytterligare en gång. Låt jäsa ca 1 timme. Vik ihop och vält över den lösa degen på en mjölad handduk. Låt jäsa en timme. Sätt ugnen på 275 grader, stoppa in en plåt. Fös över brödet på den varma plåten med hjälp av t.ex. En tunn skärbräda, duscha brödet med vatten med en blomspruta och grädda i 15 min. Öppna luckan och lufta brödet. Sänk värmen till 250 grader och grädda sedan ytterligare ca 20 min. eller till brödet uppnått en temperatur av 97 grader. Ta up och låt svalna på galler.