onsdag 14 mars 2012

Pain au chocolat


Klassiska wienerbröd bakas på en så kallad wienerdeg. Wienerdegen härstammar från Österrikes hvudstad Wien. Själva bakverket som vi känner det har däremot har ingen direkt anknytning till Wien, snarare till Danmark. Danskarna har med sitt otroliga utbud av winerbröd i allsjöns former, fyllningar och glasyrer gjort sig berömda över hela värden. På de flesta platser i världen kallas bakverken således danish pastry. Winerdegen och består av en vetedeg där smör kavlas in och viks 27 gånger. Degen är mycket lik smördeg med den lilla skillnaden att wienerdeg innehåller jäst vilket smördeg saknar.
I helgen bakade jag en lite snabbvariant av fransmännens version av wienerbröd med choklad, pain au chocolat. Jag fyller köpt smördeg med nutella och mörk choklad, rullar ihop och skjutsar in i ugnen, enklare kan det inte bli. Och det blir vansinnigt gott vill jag lova. Med ett paket smördeg hemma i frysen och lite choklad i skafferiet är man alltid rustad på oväntat fikagäster. De imponerande bakverken tar bara några minuter att dra ihop och lämnar ingen disk att tala om!

Frasig och gott

Pain au chocolat 10 st
  • 5 smördegsplattor ca 450 g
  • 100 gram choklad
  • 100 gram nutella
  • 1 ägg till vispning
  • Mandelspån och florsocker till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Dela smördegsplattorna på mitten till kvadratiska bitar. Grovhacka chokladen och blanda den med nutellan. Bre fyllningen över smördegen, spara ca två cm av överkanten cholkadfri. Rulla ihop smördegen och lägg dem med skarven nedåt på en bakplåtklädd plåt. Pensla med ätt och strö över mandelspån. Grädda i ca 20 min. Pudra över florsocker och servera!