lördag 21 april 2012

Mormors fiskgratäng
Det här receptet var förmodligen det första jag frågade efter. Jag minns att jag ringde till min lilla mormor en kväll i mina tidiga tonår. Hon förklarade för mig hur man gjorde på precis samma ”höftande” vis som min mamma alltid gjort (och numer även jag gör). Som novis i köket ville jag liksom inte riktigt höra - häll i mjölk tills det blir en bra konsistens. Vaddå BRA konsisten??   Men skam den som ger sig, ju mer mat jag lagade ju lättare fick jag att skilja mellan en bra och en dålig konsistens!
 Jag kommer ihåg att mormor blev glad när jag ringde. Emellertid vet jag inte om det berodde på att jag skulle ställa mig framför spisen eller för att jag uppenbarligen tyckte om hennes matlagning. Hur som helst så hoppas jag att hon kan se mig nu när jag lagar hennes fiskgratäng och äter den på hennes fina tallrikar.  Min rätt blir kanske inte riktigt som den som mormor gjorde, men jag kan tänka mig att även hennes skiljde sig från en gång till en annan. 


Mormors fiskgratäng 4 port
1 kg  mjölig potatis
500 g torsk eller sej
2 dl blåmusslor utan skal
2 msk mjöl
2 msk smör
3+2 dl mjölk
½ dl vitt vin
Ca ½ dl ströbröd
50 g smör
Dill och citron till servering
Gör så här: skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 250 grader. Skär fisken i mindre bitar. Sjud fisken ca 2 min. Smält smöret(2 msk) i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt 3 dl mjölk i en stråle under konstant vispning. Häll ner vinet och låt koka upp. Dra kastrullen åt sidan. Värm 1-2 dl mjölk i mikron. Mosa potatisen och vispa den till mos med den varma mjölken. Smaka av med smör, salt och peppar. Smörj en ugnsfast form. Spritsa moset längst kanten. Lägg fisken i mitten. Lägg på musslorna. Häll över såsen. Strö över ströbröd. Klicka på lite smör i klickar. Gratinera gratängen i ca 15 eller till den fått en gyllene färg och fisken blivit vit. Servera med sallad dill och cirton.