Igår när jag bläddrade i mormors gamla kokbok fick jag lust att baka mandelkubb. Jag är enormt förtjust i de halvmjuka kubbarna. Framför allt att det är som en blandning mellan småkaka och
mjuk kaka i dess godaste form. Jag använder hela bittermandlar som jag mal ner i
min kvarn men det går även bra att byta ut dem till bittermandeloja. En droppe
bittermandelolja motsvarar en mandel.
Mandelkubb 20 st
- 7 bittermandlar
- 100 g smör
- 1 1/2 dl socker
- 1 ägg
- 2 dl filmjölk
- 5 1/2 dl mjöl
- 2 tsk hjorthornsalt
- Pärlsocker till
garnering
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Riv
bittermandeln fint. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk,
bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma smeten till en rulle och skär den
i bitar. Tillsätt ev mer mjöl om degen är för kladdig och oformbar. Forma dem
till fyrkantiga bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Strö på pärlsocker.
Grädda i 10-15 minuter.
 |
Mormors gamla mandelkvarn kommer väl till pass |
 |
Mandelkubb i stora lass |
 |
jag vet att man inte ska doppa, men jag kan inte låta bli! |
 |
Aldrig uppskattar jag en kopp svart som till småkakor |