lördag 14 april 2012

Mandelkubb



Igår när jag bläddrade i mormors gamla kokbok fick jag lust att baka mandelkubb. Jag är enormt förtjust i de halvmjuka kubbarna. Framför allt att det är som en blandning mellan småkaka och mjuk kaka i dess godaste form. Jag använder hela bittermandlar som jag mal ner i min kvarn men det går även bra att byta ut dem till bittermandeloja. En droppe bittermandelolja motsvarar en mandel.




 Mandelkubb 20 st

  • 7 bittermandlar
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl filmjölk
  • 5 1/2 dl mjöl
  • 2 tsk hjorthornsalt 
  • Pärlsocker till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Riv bittermandeln fint. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Tillsätt ev mer mjöl om degen är för kladdig och oformbar. Forma dem till fyrkantiga bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Strö på pärlsocker. Grädda i 10-15 minuter.

Mormors gamla mandelkvarn kommer väl till pass

Mandelkubb i stora lass

jag vet att man inte ska doppa, men jag kan inte låta bli!

Aldrig uppskattar jag en kopp svart som till småkakor