onsdag 5 september 2012

Potatisbullar med mesost och fläsk

 Jag kom att tänka på skolans potatsibullar igår. Jag kunde nästan känna doften som spred sig i matsalen när det det var dags för potatisbullar. Men de kom aldrig ensamma, alltid tillsammans med blodpudding. Var tanken var att man skulle ta lite av varje för att få i sig mat från hela matcirkeln? Jag har i alla fall inget minne av att någon gjorde så. Antingen gillade man potatisbullar eller blodpudding. Själv höll jag mig till blodpuddingen för det mesta.
Det där minnet gjorde att jag var tvungen att steka några potatisbullar till middag. Jag kompletterade med några skivor rökt fläsk, mesost och rårörda lingon.

Mesosten får sin bruna färg och söta smak genom långsam kokning. Då karameliseras mjölksockret medan vattnet avdunstar. Inte helt olikt den omtalade kolasåsen dulche de leche. Eftersom osten är ganska söt smakar det gott tillsammans med lite syrliga lingon och salt fläsk.

jag brukar blanda upp en sked lingonsylt med en lite större mängd naturella lingon för att få både det syrliga och söta
 Potatisbullar med mesost och fläsk 4 port

  • 800 g kall pressad potatis
  • 1 ägg( eller 2 små)
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • Smör eller olja att steka i
  • 500 g rökt sidfläsk
  • Mesost och rårörda lingon ev kryddpeppar till servering

Gör så här: Blanda ihop potatis, ägg, mjölk och mjöl till en slät smet. forma till bullar. Hetta upp fettet i en stekpanna. Stek bullarna gyllene på båda sidor på hög värme. Stek fläsket knaprigt.
Servera bullarna med fläsk hyvlad mesost och rårörda lingon eller lingonsylt. 

Svensk mesost eller Norsk brunost hör hösten till

Jag brukar köpa rökt fläsk i hel bit och skiva själv i grova skivor