söndag 26 juni 2011

Midsommardessert


Nu är midsommarhelgen över. Sill och potatis har det ätits vill jag lova och en hel del jordgubbar också. Förutom mängder av jodgubbar med vispgrädde i sin fantastiska enkelhet åt vi även denna ljuvliga glasstårta från en av Systrarna Eisenmans   fantastiska kokböcker.
Tårtan både innerhåller och dekoreras med polkagrisar.
Polkagrisarna härstammar från den lilla staden Gränna där de började tillverkas år 1859 av den nyblivna änkan Amalia Eriksson. De rödvita, mintsmakande karamellerna blev snabbt populära och snart dök flera andra tillverkare upp i den lilla staden. Numer är Gränna i första hand känt för sina polkagrisar och det ligger en ständig doft av dessa i luften över de gamla karamellkvarteren.
Namnet polkagris kommer från dansen polka som var en aktuell dans i mitten av 1800- talet, då karamellen fick sitt namn. Gris var ett annat ord för godis, således blev namnet helt enkelt polkagris.
Här kommer receptet på denna enormt goda tårta som nästan alla faller pladask för.

ingredienser till tårtbotten
fyllningens ingredienser

Tårbotten:
  • 20 kakor av Maryland cookiestyp
  • 2 msk kakao
  • 25 g smält smör
  • fyllning
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk marshmallowfluff
  •  50 g polkagrisar
  • några droppar pepparmyntsolja
  • några droppar röd karamellfärg
  • polkagrisar jodgubbar och mynta till garnering


Chokladsås:

  • 125 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl sirap
  • 1 nypa salt
  • ½ dl vatten
Mixa  kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja.
Krossa polkagrisarna i en mixer och blanda ner dem i gräddsmeten.  Ta ut formen ur frysen och bred ut smeten över tårtbotten.
Ställ in formen i frysen över natten. Ta fram tårtan 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med jodgubbar, polkagrisar och myntablad.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm den kalla tårtan