tisdag 13 mars 2012

Majs- och olivplättar med chilikräm


Sambal oelek är en indonesisk chilipepparblandning med en starkt röd färg. Chilifrukterna krossas och blandas med salt, socker och lite syra till en trögflytande röra. Jag har alltid en burk sambal oelek hemma i min kyl eftersom den håller sig fräsch länge och kan oftast ersätta färsk chili om det kniper.  


Igår fick den smaksätta en kräm som jag klickade över ett par nystekta majsplättar. Sedan la jag alltsammans på en syrlig sallad smaksatt med lime.




något för majsälskaren
Majs- och olivplättar med chilikräm


  • 1 burk majs ca 300g
  • ½ dl gröna oliver
  • 2 äggulor
  • 2 msk mjöl
  • Salt och peppar


Gör så här: hacka oliverna och hälften av majsen fint. Blanda alla ingredienser väl. Det ska gå at forma lösa biff med händerna, gör det inte det s tillsätt med mjöl. Hetta upp olja i en panna. Stek plättarna gyllenbruna på hög värme.
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl Philadelphiaost
  • 1 msk sambal oelek (eller efter smak)
  • I nypa socker
  • Salt


Gör så här: Vispa alla ingredienser med en elvisp ca 5 min till en luftig fast röra.
  • 4 tomater
  • 1 gurka
  • 1 liten rödlök
  • Saften och sklet från i lime
  • ½ dl olja


Finhacka grönsakerna och blanda med övriga ingredienser.