måndag 26 mars 2012

Sillbullar med korintsåsIdag lagade den gamla husmansrätten sillbullar i korintsås. Det är en rätt jag har hört talas om så länge jag kan minnas men aldrig smakat på. Och med handen på hjärtat var jag nog alltid lite skeptisk till de små biffarna. Det var nog blandningen mellan sill och bulle i samma ord som skar sig i mina öron. Att pepparkakornas ögon var inblandade dessutom gjorde inte saken bättre. Men nu är jag vuxen och vill inte rata något som jag aldrig har smakat av, så nu var det hög tid att prova!  
Och det gjorde jag helt rätt i. Både jag och min bror åt med glatt mod tills tallrikarna var tomma. De salta biffarna smakar jättegott tillsammans med den sötsura såsen.
 Förutom sill innehåller de traditionella sillbullarna även kött och potatis. Förmodligen var det ett sätt att ta vara på matrester i begynnelsen.Eller möjligen ett sätt att dryga ut köttbiffarna. Det går bra att använda vilket kött som helst, vissa menar att kalv är det ultimata. Själv malde jag ner en bit av helgens överblivna fläskkarré. 

korinter är små små russin
Sillbullar i korintsås 4 port
1 burk urvattnade sillfiléer
200 kokt potatis
200 kokt kött
1 hackad stekt lök
1 ägg
1 ½ dl mjöl
Ca 1 dl  ströbröd till panering
Smör eller olja att steka i
Gör så här: Mixa alla ingredienserna i en mixer. Forma 12 biffar. Vänd dem i ströbröd och stek dem gyllenbruna i smöret eller oljan.

2 msk korinter
4 ½ dl vatten
1 msk smör
1 msk mjöl
1 ½ msk kalvfond
1 msk sirap
1 ½ msk ättika 12 %
1 tsk soja
Salt och vitpeppar
Gör så här: koka korinter 2 ½ dl vatten i 10 min. Sila korinterna från spadet med spara både korinter och  spad. Smält smöret i en kastrull. Rör ut mjölet i det smälta smöret. Tillsätt korintspadet och kalvfonden under omrörning.   Låt koka på svag värme ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna, låt kok upp.