torsdag 15 september 2011

Äpplekokta fläskkotletter med västerbottensmos

Fläskkött och frukt är en traditionell svensk kombination. Skinkstek med äpplemos, plommonspäckad fläskkarré, skinka med mimosasallad osv. Så här i äppeltider passar det perfekt att steka några smakrika fläskkotletter tillsammans med ett gäng äppelklyftor. När jag väljer kotletter väljer jag gärna ut de med en rejäl fettkappa längst kanten. Den gör köttet saftig och smakrik och den som inte gillar att äta fettet kan skära bort det på tallriken med ända få den smakrika köttbiten.


Till de söt syrliga äppelkotletterna lagade jag ett mumsigt, fylligt potatismos med västerbottensost och som kronan på verket klippte jag över färsk dill.  iotei av mig att iinte aga något med tet. Smaksätt med salt och vitpeppar.tt färg.


Äppelkokta kotletter med Västerbottensmos 4 port

  • 4 fläskkotletter
  • 3 dl äppelcider
  • 1 dl vatten
  • 1 msk köttfond
  • 4 små röda äpplen
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 knippe färsk dill
  • Salt och peppar

Gör så här: Strimla löken och klyfta äpplen. Bryn lök och äpple i en panna, lägg åt sidan. Salta och peppra köttet och stek kotletterna i olja till en gyllenbrunfärg. Slå över cider, vatten, fond, pressad vitlök och vinäger ,låt koka några minuter. Häll över äpple och lök och koka någon min till. Strö över den färska dillen och smaka av med salt och peppar.  


 Västerbottensmos 4 port

  • 800 g mjölig potatis
  • 100 g västerbottensost
  • 1-2 dl mjölk
  • Salt och vit peppar

Gör så här: koka potatisen mjuk i saltat vatten. Riv osten och värm mjölken. Pressa potatisen blanda med osten och vispa kraftig för hand. Tillsätt mjölken lite i tagen till lagom konsistens. Smaksätt med salt och vitpeppar.