måndag 3 september 2012

Spenatkroketter



Jag minns mycket väl första gången jag smakade spenatkroketter. Det var en sen lördagskväll, första dagen på semesterorten och jag och mina väninnor var på en tillsynes hopplös jakt efter ett bord på en hyfsad restaurang. För tionde gången i ordningen frågade jag utan förhoppning frågade en servitör på en proppfull, högljudd restaurang om de möjligen hade något ledigt bord. Efter en snabb ordväxling med en kollega visade han oss upp för en liten smal trappa. Vi gick våning efter våning och till slut kom vi fram till en liten stängd dörr. Servitören öppnade dörren och bakom den visade sig en helt otrolig matsal. Det kändes som att stiga in i matsalen på ett Zorro-slott. Högt i tag, orange väggar, vinflaskor, statyer och fruktskålar överallt. Klädda stolar, strukna dukar och en gigantisk flygel. Där satt några stillsamt konverserande sällskap och i mitten ett dukat bord för oss. Efter allt kringspringande var vi hungriga och törstiga som vargar och bärgade således iväg en smula med beställningen…. Men det är jag mycket glad för då en av alla dessa fantastiska tapas små spenatkroketter. Jag älskade dem från första tuggan. Jag vill ha dem nyfriterade och gärna med någon sval sås!



Äts som förrätt eller som del i en tapasmåltid!

Spenatkroketter 4 port
  • 1 gul lök
  • 500 g fryst hackad spenat
  • 2 msk olja
  • 4 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm riven Muskotnöt
  • Salt peppar
  • Ströbröd till panering
  • 1-2 ägg till panering
  • ströbröd till panering
  • Olja att fritera i

Gör så här: Tina spenaten. Stek löken i oljan. Tillsätt spenaten och rör om. Vispa ihop mjöl och kall mjölk. Häll mjölkblandningen i spenaten under omrörning. Fortsätt rör och låt ingredienserna koka ihop till en ganska tjock konsistens. Smaka av med salt peppar och muskotnöt. Låt kallna. Forma smeten till avlånga kroketter och vänd dem i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Hetta upp olja i en kastrull. Fritera kroketterna till de fått en gyllene färg. Låt dem rinna av på papper.  Servera tillsammans med vitlöksyoghurt, chorizo och bröd.

Enkla smaker av spenat och lite vitlök