tisdag 13 september 2011

Borsjtj


Borsjtj är en soppa som huvudsakligen består av rödbetor.  Soppan har sitt ursprung i Östeuropa och originalet sägs vara lagat i Ukraina. Den har lagats och lagas än idag i många lokala tappningar under många olika namn i de olika öststaterna.  Vissa tillsätter kött andra kål, en del potatis och somliga morötter eller svamp. Soppan kan ätas såväl kall som varm och gärna med en klick smetana (som liknar en blandning av fil och crème fraiche).  Borsjtj är det ryska ordet för björnloka vilket är en ört som ingick i soppan när det begav sig.


Idag blev det en liten soppa i regnruske. Till soppan åt vi min brors fantastiska surdegsbröd.

Borsjtj 4 pers

  • 500 g rödbetor
  • 250 g potatis
  • 150 g rödbetor
  • 150 g vitkål
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk smör
  • 2 vitvinsvinäger
  • Smetana, gräslök och saltgurka

Gör så här: Strimla grönsakerna. Smält smöret i en kastrull och stek löken och kålen. Slå på buljongen och resten av grönsakerna samt kryddorna. Låt koka ca 20 mi till grönsakerna blivit mjuka.