onsdag 22 juni 2011

Hjärtat från Neufchâtel


En av mina favoritostar heter Coeur de Neufchâtel.
Neufchâtel är en av Frankrikes äldsta ostar och ystades för första gången i början av 1000- talet i staden med namnet Neufchâtel i Normandie. Osten var då rund, men har genom åren bytt skepnad ett antal gånger. Numera formas den som ett hjärta och kallas därför Coeur de Neufchâtel  dvs hjärtat från Neufchâtel.  Osten är AOC märkt, vilket betyder att den är kvalitetsstämplad och får inte tillverkas hur som helst av vem som helst. Idag finns det 45 st AOC märkta ostar däribland Roquefort, Comté och Brie de Meaux.


Jag uppskattar ostens lite udda form, det gör att jag lätt kan urskilja min favorit från andra vitmögelostar i ostdisken eller på brickan. Neufchâtel påminner om camembert i smaken men har en något saltare och mer distinkt eftersmak.


 Jag tycker att Nufchâtel i likhet med sin broder Camembert är god att äta i varmt tillstånd.
De gamla normanderna skulle kanske vända sig i sina gravar om de såg hur jag strödde över torkad frukt, rostade nötter och ringlade över honung på deras hjärta för att sedan skjutsa in det i ugnen, med gud så gott det blir!
Om jag inte har någon Neufchâtel byter jag ut den mot en Camembert, get- eller en Brieost. När jag använder Brie tycker jag smaken blir mer gräddig men får något mindre karaktär.


 För att laga den varma osttårtan, gör så här:
Strö rostade blandade nötter och torkad frukt över en get- eller vitmögelsost. Ringla över honung och baka i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, eller tills osten blivit mjuk.