söndag 22 juli 2012

Savarin med sommarbär


Savarin är en urgammal dessert med franska anor. Redan i slutet av 1700-talet skapades kakan och fick namnet efter advokaten Jean Anthelme Brillat-Savarin.  Advokaten som även skrev en rad gastronomiska verk och myntade uttrycket- säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem du är. Kakan är en slags sockerkaka som bakas med jäst. Efter att kakan bakats dränks den med fruktlag och sprit. Jag hällde sockerlag blandat med limoncello över min kaka idag. Sedan serverade jag den med grädde och sommarbär.



Svarin med sommarbär
  • 25 g jäst
  • 1 dl mjök
  • 3 st ägg
  • 2 msk socker
  • 3 ½ dl mjöl
  • 100 g smör


  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 ½ dl limoncello

Lös jästen i mjölken i en bunke. Vispa ner socker och ägg. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Blanda ner smöret. Häll blandningen i en ringform och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 15 min. Låtkakan svalna i formen. Stjälp upp den på ett fat. Koka ihop 2 dl vatten med 2 dl socker till en något trögflytande konsistens. Blanda lagen med linoncello. Gör små hål i kakan med en potatissticka. Dränk kakan i lagen. Ös över bär och servera med grädde

Det går bra att byta ut spriten och lagen till annan sprit eller fruktlag!