lördag 16 juli 2011

Paella


Paella är en risrätt och spanjorernas motsvarighet på vår svenska pytt- i- panna. Det sägs ha varit invandrande muslimer som introducerade rätten i Valencia redan på 700- talet. Basen utgjordes av ris, lök, tomat, saffran och fylldes sedan ut med de råvaror som fanns att tillgå. Namnet paella kommer av valenciskans ord för stekkärl och syftar till pannan rätten lagas i.



Det finns många olika varianter av denna spanska risrätt. Många recept innerhåller både fisk och kött och kallas då för paella mixtra. Igår lagade jag en härlig saffransdoftande paella med ingredienser från både hav och land i form av olika slags skaldjur och en stark salami. Jag tycker det är enklast att klaga Paellan i en vid panna med lock.
 Till den Paellan åt vi en klassisk aioli.

Pytt-i-panna på spanska

Paella 4 port

  • 3 dl långkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 hackad lök
  • 2 fin hackade vitlöksklyftor
  • 1 burk delade körbärstomater
  • 1 grovhackad paprika
  • 1 dl svarta oliver
  • 250 g kokta musslor i skal (se recept hur man kokar musslor i mitt inlägg från 1/7-11)
  • 200 g skalade räkstjärtar
  • 100 g pilgrimsmusslor
  • 100 g stark salami
  • Persilja
  • Salt och peppar
  • Olja till stekning

Gör så här: Stek lök och vitlök i en panna med lock. Tillsätt riset och slå på vattnet.  Blanda saffran med vitt vin och häll ner i pannan. Tillsätt salt och låt koka upp. Sänk värmen och låt stå på svag värmer i ca 20 min. Stek paprika och pilgrimsmusslor i en separat panna under tiden. Skiva salamin. Blanda ner alla paellans ingredienser i pannan när riset börjar bli klart låt allt bli varmt under lock.

Aioli

  • 2 äggula
  • 2 msk citronjuice
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • Salt och peppar

Gör så här: Vispa samman ägg, senap, vitlök och citron i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning.