onsdag 20 juni 2012

ättiksströmming


Nu närmar vi oss midsommarafton, sillen och färskpotatisens egna högtid. Ättiksströmming ska finnas med på vår silllunch, det är i alla fall ett som är säkert. I förra veckan när jag steket strömming passade jag på att steka några extra som jag la ner i en ättikslag.  idag tjuvsmakade jag några bitar när de fått ligga till sig några dagar och smakar fantastiskt gott!  
Jag pickade grönsakerna i en separat burk eftersom jag tycker spadet på ättiksströmmingen kan bli lite tråkigt av ströbrödet. Därför plockar jag upp strömmingen ur sitt spad efter några dagar och blandar ner dem med grönsakerna. 
Jag gillar mat som kan förberedas i god tid och som dessutom vinner på det! Ättiksslagen gör att strömmingen håller sig aptitlig i minst två veckor.

ättiksströmming
  • 10 panerade stekta strömmingsflundror
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 rödlök

Gör så här: koka upp ättika, socker, vatten, peppar, lagerblad och kryddnejlika i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan när sockret löst sig. Strimla löken och lägg den tillsammans med strömmingen i en burk eller bunke. Häll över den varma lagen och låt stå i kylen över natten. 

Lägg in finhackade rotfrukter i en likadan lag!


God lien förrätt, del i en silllunch eller som middag med potatismos