lördag 5 november 2011

Torkade Äppelringar


När jag var liten torkade jag och mina kamrater äpplen på dagis. Jag minns tiden från det att vi hängde upp äpplena till att de var klara att äta som en hel evighet. Men när ringarna ÄNTILIGEN torkat till sig och jag fick smaka tyckte jag att de smakade fantastiskt gott.
Här om dagen skivade jag några fina åkerö äpplen i tunna skivor och trädde upp på en tråd. På några av skivorna pudrade jag över lite florsocker, kanel eller kardemumma. Resten fick förbli naturella. Kärnhuset fick vara kvar och ge äppleskivorna ett vackert stjärnmönster. Efter någon dags torkning var de klara att äta, rakt av som de är, i filen eller garnera desserter med. Antingen var min tidsuppfattning lite skev som barn eller så skivade jag äpplena tunnare på äldre dagar, för det handlade inte om någon evighetslång torktid.


Torkade äppelringar

  • 5 små äpplen
  • kanel, florsocker, kardemumma

Gör så här: Tvätta (ev. kärna ur) och skiva äpplena fint. Ber ut dem på en plåt. pudra florsocker över, kanel eller kardemumma. Trä upp på en tråd och häng tråden på en luftig plats. Låt torka ett par dagar. Alt lägg dem på en plåt och torka dem i ugnen ca 4 timmar 70 grader.