onsdag 7 mars 2012

Champinjon- och baconpaj


Som jag tidigare nämnt brukar det alltid finnas några bitar paj i min frys. Jag bakar paj när jag har FÖR mycket färska( snart ofärska) ingredienser och matrester hemma i mitt kylskåp.  Det är ett utmärkt vis att ta vara på matrester eftersom det mesta smakar gott i ett pajskal. Sen är de bara att tina en bit och äta med sallad och dressing de dagar då matlagningslusten rymt ur huset. Igår lagade jag enportionspajer som vi åt med grönallad och senapsdressing.
Det går såklart lika bra att baka pajen i EN stor form


champinjon- och baconpaj 4-6 pers

  • 125 g smör
  • 120 g vetemjöl( 3 dl)
  • 55 g grovt rågmjöl (1 dl)
  • 2 msk kallt vatten
Gör så här: Mät up mjölet i en bunke. Tillsätt tärningsstora bitar av det kala smöret. Nyp hastigt ihop till ett jämnt smul. Tillsätt vattnet och forma degen. Tryck ut degen i en pajform eller fem små och stoppa in den/de  i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet/skalen och förgrädda i 10 min.


  • 2 pkt rökigt bacon
  • 1 liter champinjoner
  • 1/2 purjolök
  • 3 ägg 
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk rosmarin
  • 200 g vällagrad prästost
  • salt och peppar
Gör så här: Skär champinjonerna i kvartar. Klipp baconet i bitar, Tvätta och strimla löken.  Stek baconet, svampen och löken i lite olja. Fördela blandningen i de förgräddade pajskalen. Vispa samman ägg, mjölk, senap rosmarin, salt och peppar. Häll det i pajskalen. Riv osten och strö den över pajen. Grädda pagen i ca 40 minuter. servera med sallad och senapsdressing