lördag 11 februari 2012

Potatissallad med romdressing och sockerstekt lax



 Rom är som det flesta vet fiskarnas ägg. Äggen separeras från honfisken efter fångsten innan den tvättas, saltas packas i tunnor. Därefter lagras romtunnorna i kalla utrummen tills den uppnått den önskade mognadsgraden.  Då tappas den i glasburkar och körs ut till våra butiker. 
Idag gjorde jag en potatissallad med romdressing till lunch. Förutom rom innehöll dressingen löskokta ägg och citronskal. Salladen har en somrig smak och passar bra till grillad fisk. 
Då vintern fortfarande har oss i ett järngrepp fick den grillade fisken stå tillbaka för några bitar sockerstekt lax. När man strör lite socker på laxen får den en fantastiskt god karamelliserad yta. Så det var minsann ingen som klagade!
jag vill ha en rå kärna i mina laxbitar
Potatissallad med romdressing och sockerstekt lax 4 port
  • 600 g laxfile
  • 1 nypa socker och en nypa salt, några drag på pepparkvarnen.
  • Olja att steka i

Gör så här: hella upp oljan i en stekpanna. Strö över socker salt och peppar på laxen. Bryn laxen på hög värme och sänk sedan temperaturen och låt steka till önskad konsistens.
  • 1 kg fast kokt kall potatis
  • 1 burk röd rom
  • 3 löskokta ägg
  • Skalet och saften från 1 citron
  • Ca 1-2 dl kallpressad rapsolja
  • 1 rödlök
  • 1 syrligt äpple(granny smith)
  • 1 påse röd mangoldsallad
  • Smörgåskrasse

Gör så här: Dela potatisen och äpplet i bitar. Strimla rödlöken. Tvätta och finriv skalet från citronen. Finhacka äggen och bland dem med romen, citronskalet och lite citronsaft. Tillsäll oljan. Blanda potatisen, äpplet och mangolden med dressingen. Tillsätt ev lite med olja. Smaka av med salt och peppar. Klipp över krassen och servera.