torsdag 30 augusti 2012

Högrevspasta


En av sommarens trender verkade vara gillad högrev. Ett stort stycke nötkött kokas under lång tid och kyls ner innan det skärs upp, marineras och läggs på grillen. Lite omständigt MEN vansinnigt mört och gott.  I början av veckan kokade jag ett rejält stycke högrev när grillen skulle fram. Helt enligt plan blev det några ogrillade bitar över, de fick bli huvudingrediensen i gårdagens middag. Jag skar högreven i grova tärningar och lät de värmas upp i en tomatsås. En annan variant är att ”riva” sönder det välkokta köttet för en mer Bolognese-liknande pastasås. Hur som helst så smakar det väldigt gott. I synnerhet med lite färska örter och parmesanost.

Högrevspasta 4 port
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 100 g grov riven rotselleri
  • 1 grov riven morot
  • 1 msk tomatpure 
  • 2 burkar hela tomater
  • En nypa socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk Torkade örter, timjan, rosmarin, oregano, salvia
  • 500 g hövrev
  • 1 dl oliver
  • 2 bollar mozzarella 
  • olivolja
  • Parmesanost och färsk basilika till servering
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 300- 400 g pasta

Gör så här: Skär köttet i grova bitar och bryn det i en panna. Lägg det sedan i en kastrull med vatten och i msk salt. Låt koka upp. Avlägsna skum och låt koka med lock på svag värme ca 1-2 timmar(beroende på hur mört du vill ha det).
Stek gul lök i rikligt med olivolja. Tillsätt vitlök morot, selleri och torkade örter när löken blivit genomskinlig. Låt steka med några min.  Häll ner tomaterna, tomatpuré, vinäger och en nypa socker. Låt koka 20 min(gärna längre). Koka pastan enligt förpackningen. Blanda ner oliver och kött, bitar av mozzarella, kokt pasta i tomatsåsen. Servera med färsk basilika och parmesanost. 


Låt tomatsåsen vara riktigt varm innan den blandas med resten av ingredienserna så att mozzarellan smälter lite lagom