tisdag 31 juli 2012

Bönsallad med köttfärslimpa

Nu finns det massor av fantastiska färska vax- och brybönor i butikerna. Det enda som skiljer de olika bönorna åt är färgen, vaxbönorna är gula medan brytbönorna är gröna. Så här års smälter de som smör i munnen efter några minuter i saltat vatten. Senare på säsongen blir de trådigare så passa på nu!
 Igår blandade jag ner dem i en sallad med potatis och en dressing med örter och rostad mandel. Till salladen serverade jag köttfärslimpa och brunsås.

Bönsallad med köttfärslimpa 4 port
  • 1 dl rostad mandel 1 dl rapsolja
  • 1 d örter ( persilja , gräslök)
  • 1-2 liter vax och bytbönor
  • 500 g färskotatis
  • 1 rödlök

Koka potatisen. Mixa mandel, örter och olja grovt. Koka bönorna i ca 3 min. Strimla löken. Blanda potatisen medbönorna, löken och dressingen.

  • 600 g köttfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 riven gul lök
  • 1-2 tsk Salt
  • 1/2 tsk Peppar
  • 1 krm Muskotnöt
  • 1 pkt Bacon

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. blanda färs, ägg, creme fraiche, muskot, vitlök, lök, salt och peppar i en bunke. Forma till en jämn limpa och linda med bacon. Lägg den på en plåt och baka ca 35 min.