Nu finns det massor av fantastiska färska vax- och brybönor i
butikerna. Det enda som skiljer de olika bönorna åt är färgen, vaxbönorna är
gula medan brytbönorna är gröna. Så här års smälter de som smör i munnen efter
några minuter i saltat vatten. Senare på säsongen blir de trådigare så passa på
nu!
Igår blandade jag ner dem
i en sallad med potatis och en dressing med örter och rostad mandel. Till
salladen serverade jag köttfärslimpa och brunsås.
Bönsallad med köttfärslimpa 4 port
- 1 dl rostad mandel 1 dl rapsolja
- 1 d örter ( persilja , gräslök)
- 1-2 liter vax och bytbönor
- 500 g färskotatis
- 1 rödlök
Koka potatisen. Mixa mandel, örter och olja grovt. Koka bönorna
i ca 3 min. Strimla löken. Blanda potatisen medbönorna, löken och dressingen.
- 600 g köttfärs
- 2 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 1 riven gul lök
- 1-2 tsk Salt
- 1/2 tsk Peppar
- 1 krm Muskotnöt
- 1 pkt Bacon
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. blanda färs, ägg,
creme fraiche, muskot, vitlök, lök, salt och peppar i en bunke. Forma till en
jämn limpa och linda med bacon. Lägg den på en plåt och baka ca 35 min.