onsdag 13 juni 2012

Stekt strömming med ärtkräm och brynt smör

I lördags var det dags för bröllop igen. Den här gången var det min goda vänn Stella som äktade sin Marcus. Under bröllopsmiddagen kom jag att diskutera fenomenet brynt smör med min bordskavaljer. Det var långt  ifrån någon hetsk debatt med skiljda meningar utan snarare en hyllning till det brynta smöret och dess förmåga att förvandla den mest halvdanna maträtt till något alldeles fantastiskt. Någonstans i samtalet blev jag upplyst om att kombinationen grönärtkräm och brynt smör skulle vara en smaksensation. Mycket riktigt, det bevisades igår kväll. 
Jag stekte några strömmingsflundror,fyllde dem med mixade gröna ärtor, la dubbeldeckaren på en klick mos och slutligen öste med brynt smör,  mh, mh, mhhh.
Det gäller att passa på att äta mos nu innan det blir underbar färskpotatis för hela slanten.


Stekt strömming med ärtkräm och brynt smör 4 port

  • 4 dl gröna ärtor
  • 1 tsk torkad dragon
  • salt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 8 stora rensade strömmingsflundror (eller 16 små)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • matfett att steka i
  • 100 gram  smör
  • 1 citron
  • 1 rödlök
Gör så här: Mixa ärtor, dragon, salt och dijonsenap. Lägg 100 gram smör i en lite kastrull. Låt smöret smälta på medeltemperatur. Låt smöret stå kvar på plattan tills det fått en nougatfärgad ton.  Blanda ihop mjöl, ströbröd, salt och peppar på ett fat. Skölj strömmingarna och vänd dem i mjölblandningen. Hetta upp rikligt med matfett i en panna. Stek strömmingarna gyllene och låt dem sedan  rinna av på papper. 
. Fördela ärtkrämen hälften av fiskarna. Lägg ihop med ytterligare strömming och servera genast med potatismos, rå lök, citron och brynt smör
Det blev några flundror över som fick hoppa ner i ättikslag så snart kommer recept på ättiksströmming
Ilsket grön ärtkräm med smak av dragon
Jag åt några skivor av mina Picklade gula tomater till