fredag 17 februari 2012

Marinerade kikärtor


När jag var liten fanns det ofta en stor skål med marinerade kikärtor i vårt kylskåp. Mamma köpet stora påsar med torkade ärtor som hon kokade och marinerade i olja och kryddor. Sedan fick bunken stå i kylskåpet redor för den som behagade att hugga in. Redan på den tiden älskade jag ärtorna och minns att jag fyllde små koppar till bredden och åt till mellanmål.  Jag har frågat min lilla mor vad hon kryddar bönorna med men aldrig fått något riktigt svar.  Nu efter lite provande och snokande tror att jag är henne på spåret… 

perfekt till buffén eller till mellis

Marinerade Kikärtor
  •  2 dl torkade kikärtor
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • salt

Dressing
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 1 msk italiensk salladskrydda
  • 1 dl blad persilja
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och nymaen svartpeppar

Gör så här: Blötlägg bönorna ca 10 timmar. Grovhacka den gula löken. Koka bönor, gul lök och lagerblad i lättsaltat vatten i ca 1 timme. Häll av vattnet och låt svalna. Avlägsna löken och lagerbladen från bönorna. Finhacka rödlöken och persiljan, pressa vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till dressingen och blanda med ärtorna. Låt stå svalt minst en timme med helst över natten. smaka av med salt och peppar