tisdag 1 november 2011

Shepherd´s pie

Igår lagade jag shepered´s pie till middag. Det är en Brittisk klassiker som från början bar namnet cottoge pie. Rätten består av en köttfärssås som toppas med ett potatismos för att sedan gratineras i ugnen. När det begav sig lagades rätten av rester från söndagsmiddagens stek som hackades och bäddades ner under ett täcke av signaturtillbehöret- potatismos.  Rätten är krämig och mustig och passa utmärkt nu när vi kliver in i november månad.

Så fort det vankas Engelskt i mitt kök flyger HP såsen fram
Shepard’s pie 4 port

  • 1 gul lök
  • 500 g köttfärs
  • 1 morot
  • 1 dl rödvin
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 msk HP sås
  • 1 msk färsk rosmarin

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1-2 msk smör
  • Salt och peppar
Gör så här: Hacka lök, rosmarin och vitlöken. Riv moroten. Skala och koka potatisen. Stek köttfärsen och löken i en panna. Tillsätt morot, rosmarin, rödvin. tomatpuré  panna. ken. och HP sås. Låt vätska koka bort. Mosa motaisen, värm mjölken i mikron. Vispa potatisen och mjölken till ett mos. Bred ut köttfärsröran i en ugnssäker form, sleva på moset ovanpå köttfärsen. Baka i ugnen ca 15 min. smalt smöret och pensla det på moset.