För några år sedan upptäckte jag kålroten på allvar. Jag började helt plötsligt använde den till allt mjöligt, strimlade den i sallader, bräserade den i olika vätskor, puréade den, bakade den mm mm. Det var fantastiskt gott och inte minst billigt för den student jag var. Kålroten hör dessutom till våra svenska kulturväxter. Den är en blandning mellan kål och rova med en härligt gul färg. Liksom många andra rotfrukter är den lite söt i smaken och smakar därför förträffligt till salta tillbehör. Igår lagade jag till några bitar kålrot och serverade tillsammans med salt fetaost från Grekland och het salami.
Kålrot med marinerad fetaost och salami
- 1 kålrot
- 2 tomater
- 150 g fetaost
- 5 sardellfiléer
- 1 dl citronmeliss
- 1 dl persilja
- 1 msk dijonsenap
- 200 g salami av valfri sort
Gör så här: Skala och dela kålroten i bitar. Koka kålroten tills den blivit mjuk, häll av och torka. Stek kålrotsbitarna i olivolja. Dela tomaterna i klyftor och stek tillsammans med kålroten. Finhacka sardellerna och örterna, blanda med olivolja och senap. Bryt osten i bitar och marinera den i ört dressingen. Skiva salamin och fördela kålrot, tomat, fetaost och salami på fyra tallrikar.