lördag 15 september 2012

Tomatsallad med salami



Det är lätt att låta sig lockas till att köpa tomater i olika former och färger nu när butikerna bunkrar upp med dem likt en lösgodishylla på grönsaksavdelningen. Det är lika lätt att låta sig luras att de smakar fantastiskt gott bara genom att titta på den färgstarka salladen. Med handen på hjärtat tycker jag oftast  smakar lika mycket/lite som de ”vanliga” tomaterna. Det finns dock en del knep jag brukar använda för att få tomater att smaka mer. Först och främst låter jag dem ligga i rumstemperatur hemma gärna i fönstret. När de så blir dags att äta dem kärnar jag ur dem och masserar jag in lite salt och en nypa socker i dem och låter de stå några minuter.   
Efter det smakar de oftast fantastiskt gott! Igår fick jag en liten påse med vackra tomater istället för en blomma av en vän. En otroligt trevlig liten gå-bort-present!  De små tomaterna blev till en god tomatsallad nu idag. 

välj gärna en smakrik salami, jag skivar min tunt tunt på mandolin

Tomatsallad med salami

  • 1 kg  tomater av olika slag
  • 1- 2 dl oliver i olika färger
  • 1 dl cocktail kapris
  • 1 rödlök
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1nypa socker
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 3 msk sherryvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • salami efter smak

Gör så här: Blanda ihop olja med vinäger och senap. Finhacka rödlöken och blanda ner den i dressingen. Smaksätt med hälften av saltet och peppar. Dela tomaterna i grova bitar. Strö över lite salt och socker och mosa dem lätt med handen. Blanda tomaterna med oliver, kapris, basilika, salami och dressing. Servera! 


vem blir inte glad för en lite fin påse med tomater?