torsdag 5 april 2012

Laxpaté och väskustsallad


För mig är påskmat förenligt med ägg, fisk och skaldjur av olika slag. Nästan bara kalla rätter som har våriga och fräscha smaker.  Förr väntade jag alltid med att äta allt det goda tills på självaste påskafton men numer ”tjuvstartar” jag och sprider ut skurarna under hela veckan.
Igår på skärtorsdagen åt vi av en laxpaté som jag bakade i tisdags.  Den här laxpatén består av både färsk och rökt lax och är superenkel att tillreda. Dessutom går den bra att förbereda dagar innan den ska serveras. Vi åt patén på rågmackor som vi bredde med mammas goda västkuströra och toppade med lite sallad.  Let the feast begin!



Laxpaté
  • 400 g färsk lax
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 ägg
  • 4 dl grädde
  • 1 knippe dill
  • 1 tsk senap
  • 1.5 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm cayennepeppar

Gör så här: Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en slät massa. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet minst 30 min( gärna i mixerkannan). Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka dillen. Vispa ihop senapen och vinägern .Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget gärna i matberedaren. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayennepeppar. Tillsätt salt.  Häll över färsen i en liters brödform.. Täck med folie.  Sätt formen i ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp.

Mammas västkust sallad
  • 2 dl räkor
  • 1 dl kräftstjärtar
  • 1 dl crabfish
  • 1/2 dl majonnäs (ta bort  vitlök, jalapeno och koriander ur de länkade receptet!)
  • 1 dl creme fraiche 
  • 1 knippe dill
  • salt och lite cayennepeppar

Gör så här: Grovhacka skaldjuren. Finhacka dillen och blanda ihop alltsammans.

Avokado, sallat och rågbröd

Låt helst patén stå ett dygn innan ni skär upp den


Äggtoddy



Nu har påsken dragit igång på riktigt och då passar jag på att blanda äggtoddy(som om jag vore rädd att inte få i mig tillräckligt med ägg under helgen).  
Många menar att en äkta äggtoddy ska serveras kall och bara består av äggula, socker och sprit av något slag. Men i den här varianten tillsätter jag även sjudande mjölk, muskot och kanel i klang med amerikanernas eggnogg. 
Toddyn är söt och krämig och kan nästan ersätta en dessert. Har ni inte provat så gör det! 

Äggtoddy 4 muggar

  • ·   4 ägg
  • ·   1,25 dl socker
  • ·   8 dl mjölk
  • ·   1 tsk kanel
  • ·   Fröna ur en vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • ·   Ca 1 krm riven muskotnöt
  • ·   1,25 dl Whisky, Cognac, Rom eller äppeljuice

Gör så här: Vispa ägg, socker vaniljsocker och kanel till en vit smet. Låt mjölken sjuda i en kastrull. Tillsätt mjölken i en stråle till äggblandningen under vispning. Häll ner smeten i kastrullen. Ställ kastrullen på en platta med svagvärme. Rör hela tiden i kastrullen till den börjar tjockna. Häll upp i fyra muggar. Tillsätt sprit eller juice och riv över lite muskot.'


Riv muskoten fint över det tjocka skummet

Byt ut spriten till äppeljuice för en alkoholfri variant