För mig är påskmat förenligt med ägg, fisk och skaldjur av
olika slag. Nästan bara kalla rätter som har våriga och fräscha smaker. Förr väntade jag alltid med att äta allt det
goda tills på självaste påskafton men numer ”tjuvstartar” jag och sprider ut
skurarna under hela veckan.
Igår på skärtorsdagen åt vi av en laxpaté som jag
bakade i tisdags. Den här
laxpatén består av både färsk och rökt lax och är superenkel att tillreda.
Dessutom går den bra att förbereda dagar innan den ska serveras. Vi åt patén på
rågmackor som vi bredde med mammas goda västkuströra och toppade med lite sallad. Let the feast begin!
Laxpaté
- 400 g färsk lax
- 100 g kallrökt lax
- 2 ägg
- 4 dl grädde
- 1 knippe dill
- 1 tsk senap
- 1.5 msk vinäger
- 1 tsk salt
- 0.5 krm cayennepeppar
Gör så här: Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare.
Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en slät massa. Låt blandningen stå
kallt i kylskåpet minst 30 min( gärna i mixerkannan). Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka dillen. Vispa ihop senapen och vinägern .Ta ut färsen ur kylskåpet och
blanda den i grädden, lite i taget gärna i matberedaren. Blanda till sist i
dill, vinäger/senap och cayennepeppar. Tillsätt salt. Häll över färsen i en liters brödform.. Täck
med folie. Sätt formen i ett kärl med
hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ
sedan patén i kylskåp.
Mammas västkust sallad
- 2 dl räkor
- 1 dl kräftstjärtar
- 1 dl crabfish
- 1/2 dl majonnäs (ta bort vitlök, jalapeno och koriander ur de länkade receptet!)
- 1 dl creme fraiche
- 1 knippe dill
- salt och lite cayennepeppar
Gör så här: Grovhacka skaldjuren. Finhacka dillen och blanda ihop alltsammans.
Avokado, sallat och rågbröd |
Låt helst patén stå ett dygn innan ni skär upp den |