tisdag 4 oktober 2011

Lax med het Pumpa och Majskräm


Nu i oktober fyller butikerna upp sina grönsakshyllor med pumpor av olika slag. Spagetti ”halloween” pumpan må vara vacker att titta på men när jag ska laga mat föredrar jag butternutpumpan, eller butternutsquashen som den kallas i USA. Den är fast och djupt orange i köttet. Den har en nötig och söt smak. Jag tycker att den smakar gott både i rått och tillagat tillstånd.  Den har ett hårt skal som skärs bort innan tillagning.  
Ikväll rostade jag lite pumpa som jag blandade med en tomat och koriandersalsa. Till det stekte jag färska bitar lax och mixade ihop en kräm av rostad majs. Med enkla medel fick vi en liten fläkt av Karibien en tisdagskväll som denna.


Rostad pumpa med koriander 4 port

  • 1,5 kg butternutpumpa
  • 1 dl olivolja+ olja till stekning
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 chilifrukt
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl pistagenötter
  • Salt
  • 4 bitar färsk lax
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela pumpan i grova tärningar. Lägg pumpan på en plåt och ringla över lite olja. Salta och peppra. Rosta pumpan i ugnen ca 20- 25 min, rör om efter hälften av tiden. Finhacka pistagenötterna, koriandern, tomaterna och pressa vitlöken. Blanda hacket med olivoljan. Ta ur pumpan ur ugnen när den fått lite färg och blanda med koriander salsan. Hetta upp en panna med lite olja, salta och peppra laxen. Stek på hög värme till de fått en gyllene yta, sänk värmen och stek till önskad kärntemperatur.
 Rostad majskräm
  • 1 burk majs
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ chilifrukt
  • salt
  • Majsolja till stekning

Gör så här: stek majsen i oljan till den fått lite färg. Mixa majsen med stavmixer, pressa ner vitlöken. Hacka chilin och blanda ner efter smak. Salta slutligen krämen.