tisdag 9 oktober 2012

Fransk löksoppa

Den här soppan är en av mina absoluta favoritsoppor. Ingredienserna är inte många gul lök, timjan, fond, bröd och ost. Inga konstigheter där, nej hemligheten ligger i tillagningen. Tillagningen som måste få ta tid, låång tid. Löken ska stekas på låg temperatur tills den blir karameliserad och får en brun färg utan en tillstymmelse till svart. Det tar en stund. Men skillnaden mellan en snabblagad och en ”lånsamlagad” löksoppa är lika markant som olikheten mellan natt och dag.

Redan efter att löken spätts med fond och kryddor är den fantastiskt god. När den senare blivit gratinerade med en bit surdegsbröd och vällagrad ost är den gudomlig! Om ni minns de löksoppor ni ätit tidigare som mediokra så bara måste ni testa att göra det långsamt, som sagt- som natt och dag.



En fantastiskt god liten förrätts soppa
Fransk löksoppa
  • 8 gula lökar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan
  • 3 msk oxfond
  • 1 liter vatten
  • 4 brödbitar (ta gärna vara på  något gammalt torrt)
  • Ost efter behag
  • Olja att steka i


Gör så här: Skala och strimla den gula  löken och finhacka vitlöken. Hetta upp olja en stekpanna. Sänk värmen och tillsätt löken. Strö över sockret och stek löken tills den blivit mjuk och fått en brun färg (det tar 30 min- 1 timme). Rör om då och då. Häll ner vattnet i pannan och häll över allt i en kastrull. Tillsätt fond och timjan. Låt soppan koka minst 30 min på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 250 grader.  Riv osten. Häll upp soppan i fyra skålar(eller flera små förrättsskålar/koppar). Lägg i en brödbit och toppa med ost. Låt skålarna stå i ugnen tills osten smält och fått en gyllene färg.

Den här gången spårade jag med långkoket och lät soppan koka på svag värme under natten, ett smart drag!