fredag 18 maj 2012

Kanelbullar med surdeg


Igår väckte jag min gamla surdeg till liv efter nästan ett års dvala.  Den vaknade upp till mitt kanelbullebaks stora förtjänst. Jag älska kanelbullar bakade på surdeg. De blir saftiga på ett sätt som jag aldrig lyckats uppnå till med hjälp av vanlig jäst. Många rynkar på näsan och tycker att det låter konstigt med surdeg i sötebröd. Förmodigen lever de i den gamla föreställningen om att surdegsbröd måste vara mörkt, hårt, surt och finskt.  Helt fel. Surdegsbröd behöver varken inte surt, liksom bullar bakade på jäst inte smakar jäst. 
De här bullarna har vääldigt lång jästid med innebär inte mer jobb för det, se bara till att vara ute i god tid!



Kanelbullar med surdeg 16 st stora
  • 11-12 dl mjöl (700 g)
  • 3,5 dl mjölk
  • 100 g socker
  • 1 ägg
  • 10 g salt
  • 10 g grovkrossade kardemummakärnor
  • Ca 50 g aktivt flytande surdeg
  • 100 g smör
Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk mald kanel
Sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker


Gör så här:Blanda mjöl, mjölk, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min.  Skär smöret i tärningar och knåda in det i degen (helst i maskin under ca 15 min).  Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.  Blanda samman smör socker och kanelen till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Vik in en tredjedel av den undre kanten mot mitten. Överlappa den med den övre kanten. Skär remsan i 16 delar. Vira ihop varje bit till en bulle. Lägg ut bullarna på plåtar och lägg över en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp socker och vatten och låt koka till sockret löst sig. Pensa bullarna med vatten och strö över flagad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 min. Ta ut dem och pensla dem genast med sockerlag.  

Kanelbullen kom till Sverige efter första världskriget