fredag 16 september 2011

Rårakor med varmröktlax


Rårakor, rösti och raggmunk är begrepp som ofta blandas ihop. De är alla tre potatisrätter som lagas av riven potatis som sedan steks i panna. Rårakan och Röstin är snarlika medan raggmunken skiljer sig mer anmärkningsvärt. Raggmunken består av en pannkaksmet där rå potatis tillsatts och sedan steks som pannkakor med smeten som bildningsmedel. Röstin kan lagas av såväl rå som kall kokt potatis som rivs ner och steks till cm tjocka plättar. Röstin smaksätts ofta på olika vis med t.ex. lök, ost eller skinka och binds ibland samman med ägg. Rårakan består enbart av råriven potatis och den steks lövtunn och krispig i rikligt med smör.
Idag lagade jag vad man kan kalla en blandning av råraka och rösti till lunch. Jag rårev potatis och formade cm tjocka plättar innan jag stekte dem i smör.  Till det åt jag varmrökt lax från strömstads rökeri, hackad röd- och gräslök och en klick creme fraiche.
Rårakor med varmrökt lax 2 port
  • 4 stora potatisar
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar
  • 300 g varmrökt lax
  • 4 msk crème fraiche
  • ½ rödlök
  • Gräslök

citron
Gör så här: Riv potatisen grov och pressa ur vätskan. Forma till plättar. Smält smör i en panna och stek plättarna på hög värme tills de fått färg. Sänk värmen och låt steka ca 5 minuter till. Servera rårakorna med en klick crème fraiche, hackad gräs- och rödlök, varmrökt lax och citron.