fredag 7 september 2012

Lammkorv med blomkål och fikon

En av fördelarna med korv är att de i princip aldrig blir torrt. Inte heller smaklöst för den delen( under förutsättningen att jag väljer en korv med lite smaksättning). När jag grillar korv, till skillnad från rått kött fisk och fågel, behöver jag varken oroa mig för om den är rå eller torr, om marinaden sugit sig in eller om jag måste kladda med glace in i sista sekund. Det räcker med att hålla koll på ytan och plockar bort dem när de är gyllene och fina. 

Jag vet att det här kan låta osmakligt, men jag bryr mig inte speciellt mycket om vilken del av djuret som köttet kommer från. Om grisörat kan malas ner till en god korv så är det väll bara bra att den tas tillvara...?
Idag grillade jag små lammkorvar till lunch och åt tillsammans med blomkålsmos och fikon som jag kokat i balsamvinäger, och så den obligatoriska rostade löken.

Lammkorv med blomkål och fikon 4 port
  • 4  baguettbitar (gärna grova)
  • 4 starka lammkorvar
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 dl mjölk
  • salt peppar
  • 16 torkade fikon
  • 1 1/2- 2 dl balsamvinäger
  • 1 tsk maizena
  • 1 dl rostad lök

Gör så här: Skiva fikonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med balsamvinägern. Koka upp och låt koka tills vätskan reducerats till hälften. strö över maizena och dra åt sidan. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka mjuk i saltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och häll mjölken i kastrullen. Låt mjölken koka upp med kålen. Mixa sedan till en pure( så slät du vill ha den). Värm bröden i ugnen eller på grillen. Grilla eller stek korvarna. Lägg korven i brödet, toppa med mos, fikon och lite rostad lök.