Jag har alltid föreställt mig Karibien som en plats med starka färger, tryckande hetta och en avslappnad inställning till livet. Likväl omgivningen som maten och drycken. När jag så besökta Bahamas förra sommaren blev mina fördomar besannade. Jag möttes av en färgsprakande ö med kulörta maträtter smaksatta med färsk frukt, chili, jordnötter, kokos, koriander, lime. De tycktes ha frukt i allt och stekte den mesta i kokosfett, inte mig emot- det smakade fantastiskt!
Igår förflyttade jag mig mentalt över atlanten och lagade en rissallad smaksatt med några nävar Karibien. Den här varma salladen kan antingen ätas som ensamrätt eller som ett komplement till kött fisk eller kyckling.
Det gäller att gojsa runt dressingen ordenligt i riset |
Karibisk rissallad 4 port
- 4 portioner ris
- 1 tsk malt korianderfrö
- 2 dl tärnad mango
- 2 paprika
- 2 avokado
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk majs
- 1 dl saltade jordnötter
- 1 kruka färsk koriander
- Kokosfett att steka i
dressing
- 1 dl crème fraiche
- ½ dl gräddfil
- 2 msk mangochutney
- Finrivet skal från ½ lime
- 2 msk kokos
Gör så här. Koka riset enligt förpackningen men tillsätt i tsk malt korianderfrö i kokvattnet. Tärna paprikan, avokadon och strimla löken. Stek lök, majs och paprika i kokosfett. Pressa ner vitlöksklyftan fram mot slutet. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda de stekta grönsakerna, avokadon och jordnötterna med riset när det kokat färdigt.