måndag 23 januari 2012

Fläsklägg i bröd


Fläsklägget är grisens knä eller armbåge. Det är en del med många senor och fett, därför lämpar sig delen allra bäst för långkok. Jag brukar koka mitt fläsklägg i ugnen. Jag lägger köttet i gjutjärnskastrull med vatten och lagar det i ugnen på 90 graders värme tills köttets inre delar uppnått samma temperatur. På det här viset får jag ett mycket fint och mört kött. Det tar lång tid (ca 10 timmar) men jag lagar det medan jag sover eller är på jobbet.
Fläsklägg kan ätas på så många fler vis än tillsammans med rotmos. Igår rev jag sönder det och blandade det med crème fraiche och pepparrot.  Sedan fyllde jag ett stort bröd med den matiga röran. Att fylla ett stort bröd tycker jag att det är ett trevligt sätt göra mackor till många på.  Det blir en byta-bröd känsla och snabbt och lätt går det. Fenomenalt till utflykten eftersom fyllningen inte flyter ut, eller varför inte hemma till en grönsakssoppan?
ta med en bra kniv ut på picknicken
Fläskläggsfyllt bröd
· 1 rimmat fläsklägg
· Vatten
· 10 svartpepparkorn
Gör så här: Lägg lägget i en gjutjärnsgryta. Fyll upp med vatten så att lägget täcks. Stoppa in grytan i ugnen på 90-100 grader. Låt köttet stå till köttet vid benet uppnått 90 graders temperatur. Häll av och låt svalna.
· 2- 3 dl crème fraiche
· ½ dl riven pepparrot
· 1 msk söt senap
· 1 äpple
· 1 stort bröd
· Tomat, sallad
Gör så här: Riv sönder köttet med två gafflar. Riv äpplet. Blanda köttet med crème fraiche, pepparrot senap och äpplet. Skiva upp tomaterna. Skär upp brödet och gröp ur innerhållet ur den undre delen(det kan sparas till krutonger). Lägg tomaterna i botten av brödet. Skeda ner röran och lägg sedan över salladen. Lägg på locket och skär upp i bitar. Brödet kan också serveras varmt. Värm det då i ugnen ca 15 min 175 grader innan du lägger på salladen.
portionsmackor på ett kick