måndag 29 augusti 2011

Halloumimackor med Gremolata


Den första biten halloumi jag inmundigade låg på en nattmacka i Larnaca och jag var 11 år. Pappa hade beställt upp några smörgåsar till hotellrummet och in kom ett par skivor ljust bröd med tjocka skivor vit ost. Jag högg hungrigt in på vad jag trodde var en fetaostmacka. Till min stora besvikelser visade det sig då rakt inte vara den krämiga fetaosten jag förväntat mig utan en bit fårsmakande gummiost. Efter det höll jag mig borta från den cypriotiska osten i många år, tills den dagen min kusin bjöd på grillad halloumi. Jag tyckte att det var något av det godaste jag ätit och kunde inte förstå att det var samma ost som givit mig en sådan skräckupplevelse den där natten på Cypern. Kontentan av min berättelse är helt enkelt att jag tycker att det är nödvändigt att steka eller grilla halloumi innan jag äter den, och gärna ordentligt. Jag vill ha den nystekt och med smakrika tillbehör.
Halloumins gummiaktiga konsistens kommer av ostens höga proteinhalt och på sättet den framställs. Ursprungligen framställdes den av fårmjölk men tillverkningen övergår allt mer till mjölk från ko och get.
Igår gjorde jag halloumimackor med stekta grönsaker, gremolata och lufttorkad skinka.

Halloumimackor med gremolata 3 st

  • 3 Stora skivor bröd
  • 1 pkt halloumi (200g)
  • grillad paprika, champinjoner, lök, vitlök, inlagda kronärstkockhjärtan, oliver, tomater, sallade efter smak
  • mjöl att vända osrten i
  • olivolja till stekning

Gör så här: Stek champinjonerna, lök och vitlök, blanda ner resten av grönsakerna( utom salladen) i pannan och låt stå på svag värme. Rosta brödet. Vänd halloumin i mjölet och stek den i en het panna med olivolja till den fått en gyllene färg. Fördela salladen över brödet oc sedan de stekta grönsakerna. Lägg osten på grönsakerna och droppa över gremolata. Servera med skinka eller salami av något slag.


Gremolata

  • 2 dl persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • skalet från 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här: Mixa olja, pressad vitlök, rivet citronskal och hälften av persiljan. Hacka resten av persiljan med kniv och blanda sedan allt i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna röran stå och dra en stund innan servering.