tisdag 6 mars 2012

Havregrynsgröt med papaya och pekannötter



Papaya är en stor frukt med grönt skal som har oldats av indianerna sedan urminnes tider. De växer i klasar i höga träd med ekbladsliknande löv. Inuti är papayan laxrosa och har svarta kärnor.  Papayans saft är rik på papain vilket är ett ämne som kan användas till att möra kött. De spjälkar proteinerna och gör därmed köttet mjukt och lättuggat.   
I morse badade jag några bitar torkad papaya i lönnsirap och la på en tallrik havregrynsgröt. Och så stack jag till några pekannötter också. Mm jag glömmer bort mellan gångerna hur gott det är att starta dagen med havregrynsgröt någon gång ibland. Speciellt om jag kommer ihåg lönnsirapen!


Papayan lyser som små bärnstenar 
havregrynsgröt med papaya och pekannötter 1 port


  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl bitar torkad papaya
  • lönnsirap
  • pekannötter
  • mjölk


Gör så här: Lägg havregryn, vatten och salt i en lite kastrull. Låt koka upp och koka på svag värme i ca 5 min. Blanda papayan och lönnsirap i en lite skål. Ät gröten med papayan, nötter och kall mjölk. Häll ev på lite mer lönnsirap.

Aunt Jemima ska det va!