söndag 24 juli 2011

Vit chokladkaka med macadamianötter

Vit choklad tillverkas på samma sätt som mjölkchoklad sånär som på att kakaomassan byts ut till kakaosmör. Den vita chokladen innerhåller således kakaosmör, socker och mjölkpulver.  Chokladens ingredienser påverkar konsistensen och gör chokladen i fråga något fastare än mjölkchoklad. Kakaosmöret är nästintill smak- och doftfritt och därför smaksätts ofta vit choklad med vanilj.
Igår bakade jag en vit chokladkaka med saltade macadamianötter  Kakans kladdiga konsistens och söta smak kompletteras fenomenalt med de knapriga, salta nötterna Till kakan serverade jag färska krusbär, hallon, vinbär av olika färger och en klick vispgrädde.
avsvalnad och redo att ätas




Vit chokladkaka med macadamianötter 6 pers

  • 100 g vit choklad
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 urskrapad vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl saltrostade macadamianötter

Gör så här: Vispa samman ägg och socker i en bunke, tillsätt mjöl och vanilj.  Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner chokladen, rör om tills chokladen är helt smält. Vispa ner smörblandningen i bunken med smet. Smöra en kakform. Häll ner smeten i formen och strö över macadamianötterna. Grädda i ugnen i 15- 20 minuter.
Ät avsvalnad tillsammans med vispad grädde och färska bär.   

kakan blir såå kladdig