Vaniljris är en fantastiskt god och opretentiös dessert. Man skulle kunna kalla det ris a la Malta men de orden vill jag inte riktigt ta i min mun såhär efter att jag uttryckligen kastat ut julen.
Med kryddäpplena smakar riset lite exotiskt och inte minst otroligt gott.
en liten dessert eller ett lite mellanmål |
Vaniljris med kryddkokta äpplen
· 2 dl risgryn
· 4 dl vatten
· 1 nypa salt
· 6- 7 dl mjölk
· 2 dl vispgrädde
· 1 msk vaniljsocker
· 2 dl risgryn
· 4 dl vatten
· 1 nypa salt
· 6- 7 dl mjölk
· 2 dl vispgrädde
· 1 msk vaniljsocker
Gör så här: Lägg vatten, ris och salt i en kastrull. Låt koka upp, koka under lock ca 10 min. Tillsätt mjölken och koka på svag värme under lock i ca 20 min. ta av kastrullen från värmen och låt svalna och sedan kallna i kyl. Vispa grädden. Rör upp gröten och blanda sedan försiktigt ner den vispade grädden. Smaka av med vaniljsocker.
· 2 äpplen
· Kryddlag (klicka på texten)
Gör så här: Skala och tärna äpplena fint. Koka upp lagen(som ni hittar här ) och häll den över äppelbitarna, låt helts stå ca ett dygn.
kryddigt och gott |