måndag 5 december 2011

Inkokta clementiner med smörstekt lussekatt


Just nu är clementinerna fantastiskt goda och doften känns på långt håll när någon sätter klorna i den lilla frukten. För att göra dem ännu lite godare kokade jag in ett gäng i helgen. Jag kokade in dem i kryddor som hör julen till och serverade med smörstekta lussekattbitar, grädde och några pistagenötter.  


Inkokta clementiner med smörstekt lussekatt 4 port

  • 6 inkokta clementiner(se recept nedan)
  • 1 lussekatt (det går alldeles utmärkt med en några dagar gammal torris)
  • Extrasaltat smör
  • 1- 2 dl vispgrädde
  • ½ dl pistagenötter
Gör så här: Bryt lussekatten i cm stora bitar. Stek bitarna till gyllene i smöret. Vispa grädden, dela clementinerna och hacka pistagenötterna. Fördela allt på fyra tallrikar och hugg in!
Inkokta clementiner

  • 15 clementiner
  • 5 dl socker
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk hel kryddnejlika
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk grovt krossade kardemummakärnor
  • 1 vaniljstång
Gör så här: Skala clementinerna och försök få bort så mycket som möjligt av det vita. Lägg dem i en bunke. Koka upp vatten, socker och kryddor, låt koka till sockret löst sig. Häll den varma lagen över clementinerna. Låt svalna och ställ i kyl minst ett dygn innan de serveras.

3 kommentarer:

  1. Jag har sett recept på inlagda clementiner både här och där nu! Kanske vågar man sig att testa på sådana i år! Stekt lussekatt låter också spännande!

    SvaraRadera
  2. Vilket bra clementintips! Jag är SVÅR på de snygga oranga frukterna som doftar juuuul.

    SvaraRadera
  3. Ja testa! Och spara lagen när ni ätit upp clementinerna, den är såå god!

    SvaraRadera