måndag 19 september 2011

Vegetarisk lasagne


Röda linser är lättarbetade eftersom de inte behöver blötläggas innan de kokas. De röda linserna tillhör familjen ärtväxter liksom de gula och gröna linserna.
Idag lagade jag en vegetarisk lasagne med en röd linsfärs. Ovanpå lasagnen la jag några marinerade smarrig grönsaker, örter och parmesanost.

 Vegetarisk lasagne
  • 10 lasagneplattor         
  • 2 dl röda linser
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl rödvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk timjan

Gör så här: Koka bönorna i 4 dl vatten på svag värme i ca 1 min. Finhacka löken och pressa vitlöken. Stek löken i olja. Tillsätt resten av ingredienserna och låt kok ca 15 min.

Ostsås
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 6 dl mjölk
  • 150 gram riven ost

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ordentligt. Häll långsamt mjölken unders omrörning. Låt koka några minuter under omrörning. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt osten och vispa såsen tills osten smält. Spara lite ost till det översta lagret.
Smörj en ugnssäker form. Bottna formen med pastaplattor. Lägg på en slev linsröra och en liten slev ostsås. Lägg på pastaplattor och upprepa tills ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager riven ost.
Stoppa in lasagnen i ugnen ca 30 min.
Servera med marinerade tomater, champinjoner, kronärtskockor, parmesanost och färska örter.