måndag 11 juni 2012

Kålrots-frites med griljerade kycklinglår

 Förra hösten besökte jag en mässa som gästades av Ottsjökocken. För er som inte hört talas om denna herre kan jag tala om att han är en mycket originell man. Samtidigt som har lagar sin mat flyger historierna ut ur hans mun likt ett kapitel ur hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag lyckades inte snappa upp särskilt mycket av själva matlagningen i floden av imitationer, yviga rörelser och sång men en sak minns jag. I en av alla historier berättade han att han försökt smyga i sina tonårssöner grönsaker för ett antal år sedan -där dyker dessa kolrots- frites upp. Han förklarade hur han kamouflerat rotfrukterna i pomme-friteskläder. Försöker blev succé och ynglingarna åt stavarna med god aptit, kanske lite väl god aptit.... 
 Hur som helst så kom jag att tänka på igår när jag hittade en kålrot i min grönsakslåda. Jag friterade stavarna men det går lika bra att steka dem i panna eller rosta dem i ugn efter kokningen. Glöm inte att kålroten är sötare än potatis och mår därför bra av lite extra salt.  
Lite rhode island är aldrig fel


Kålrots- frites 4 port
  • 2 (förhållandevis) små kålrötter
  • olja att fritera i
  • salt
Gör så här: Skala kålrötterna. Skär dem i jämnstora stavar. Koka dem ca 10 min eller till de blivit genomkokta. Häll av vattnet och torka dem i en handduk. Hetta upp olja i en kastrull. Fritera några stavar i taget. Ta upp dem när de fått fin färg. Salta och låt dem rinna av på papper. 


Griljerade kycklinglår
  • 4 stora kycklinglår
  • 1+1 dl bbq sås
  • 1 dl ströbröd
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Marinera kycklingen i hälften av bbq- såsen.Lägg låren på en plåt och tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut ugen och pensla låren med resten av bbq-såsen och  och strö över ströbrödet. Griljera i ugnen ca 10 min.


Rhode island
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk chilisås
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller citron
Gör så här: blanda samman alltsammans.
  


Jag tycker att det hör till att äta friterad mat ut papperstrut


Servera med en klick bostongurka också om ni har en burk där hemma