fredag 1 juli 2011

Moules Marinière merci

Moules Mariniérer

Den franska rätten Moules marinière tycker jag är något av det godaste man kan laga på blåmusslor.  Dofterna av vin, vitlök och hav som ångar ut ur kastrullen när jag lyfter på locket är fantastiska, liksom smaken när det är dags att äta.
 Jag serverar oftast mina vinkokta musslor med goda baguetter och citronsmör. Citronsmöret är lika gott att bre på brödet som att låta smälta över de varma musslorna. Ikväll bytte vi ut baguetterna till ett stort runt surdegsbröd och en god gruyéreost.


Strö över rikligt med pesilja över musslorna innan servering.
Moules marinière

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 2 st skivade schalottenlök
  • 2 st finkackade vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • vitpeppar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde 
  • Salt och vitpeppar
 Skrubba musslorna under rinnande vatten och släng alla som är trasiga eller inte stänger sig. Värm upp olivoljan i en kastrull. Stek schalottenlök och vitlök några minuter utan och ta färg. Häl i musslorna hälften av persiljan, salt och peppar, slå på vinet. Lägg på locket och koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Tillsätt grädden. Låt koka vidare tills spadet känns lite simmigt. Strö över persiljan. Servera med gott bröd.


Citronsmör

Citronsmör:

  • 50 g smör
  • Skalet från en halv citron
  • persilja
  • Flingsalt
Blanda samman alla ingredienserna

Citonsmöret blir fantastiskt gott till musslorna
Blåmusslans storlek varierar mellan 3 och 20 cm. Storleken ökar tillsammans som salthalten. Därför är östersjömusslorna oftast mycket små.
Älskade Gruyére


Man får minsann inte lägga de urätna skalen hur man vill på tallriken