onsdag 24 augusti 2011

Bondomelett med kryddost och svamp



Den svenska kryddosten är en grynpipigost som i regel smaksätts med spiskummin och nejlika. Hos mig och många andra har kryddosten given plats på kräftskivan och på sillbordet. Jag bukar köpa Boxholms kryddost.  Den är mjuk och smidig i konsistensen och har en ljust gul färg.
Idag lagade jag en bondomelett till lunch. Jag smaksatte den med lite kryddost som jag hade kvar i kylen. Till det stekte jag lite fallfukt och nyplockad taggsvamp.


Den sötsyrliga pressgurkan smakar finfint till kryddosten
Bondomelett med kryddost och svamp

  • 2 ägg
  • 4 potatisar
  • 2 msk mjölk
  • 50 g kryddost

  • 200 g svamp
  • 1 äpple
  • Rosmarin
  • Smör och olja
Gör så här: sätt ugnen på 225 grader. Smörj en liten ugnsfast stekpanna (eller form) med matfett. Riv osten. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med mjölken och osten. Dela potatisen och lägg de i stekpannan. Häll över äggblandningen. Baka i ugnen ca 10 min eller till den ”stannat”. Stek löken i olja. Tillsätt svampen och äpplena. Stek på hög värme till vätskan försvunnit. Dra av från plattan och blanda ner en klick smör och hacka rosmarin. Servera omeletten med svampen och pressgurka.