tisdag 10 april 2012

Kanderade apelsinskal


 I förra veckan när jag gjorde min påskgula couscoussallad passade jag på att göra godis av apelsinskalen som blev över. Att kandera betyder att man doppar något i en kraftig sockerlag så att de får en glansig, stel och fin yta. Någon sådan glansig yta får inte mina skal eftersom jag skakar dem i en blandning av socker och citronsyra efter själva kanderingen. Förutom en "kristrallig" fin yta bidrar citronsyran med en syrlig smak som passar fenomenalt till allt det söta sockret och fruktskalets beska ton.
 Det må vara grått och kallt ute men på min köksbänk står i alla fall en solig och värmande burk med apelsinkonfekt nu!
 Förutom att äta strimlorna som godis kan de användas som garnering till kakor och desserter.


kanderade apelsinskal
  • 3 apelsiner
  • 5+ 2 dl socker
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här: Tvätta apelsinerna noga. Dela varje apelsin i fyra klyftor. Skär bort det mesta av fruktköttet (jag använde mitt i min). Sjud skalen i en kastrull med vatten a 20 min. Skrapa försiktigt bort det vita med en sked. Skär i långa strimlor.  Koka upp 5 dl socker och 2 ½ dl vatten i en kastrull. Lägg ner strimlorna och koka på svag värme i 20 min. Banda 2 dl socker och 1 tsk citronsyra i en påse. Ta upp skalen ur sockerlagen och lägg dem i påsen. Skaka om ordentligt. Töm påsens innerhåll på ett bakplåtspapper och låt torka.