onsdag 12 september 2012

Fläsksida med färskpotatisstomp och fänkålsmarmelad

Fläsksida, fläsksida, älskade konfiterade fläsksida. jag skulle kunna äta det varje dag. Igår avnjöt vi den tillsammans med ett potatisstomp där jag blandade ner lite getost och rostade valnötter. Stomp är krossad potatis och ett utmärkt alternativ till mos i färskpotatistider. Som pricken över i:et klickade jag över min nya favorit marmelad- fänkålsmarmelad. Det är FANTASTISKT god tillsammans med det saftiga köttet. Jag upptäckte den goda marmeladen ett brittiskt matmagasin i början av sommaren och var tvungen att testa. Tidningen har tyvärr kommit bort och jag har inte receptet i huvudet men jag lägger upp de så fort jag hittar tidningen! 


Marmeladen från paradiset.

  • 1 kg  kg rimmad fläsksida
  • Ister eller en neutral olja
Gör så här: Ställ in ugnen på 100°c. Lägg fläsksidan med svålen uppåt i en djup långpanna. Slå över smält ister eller olja. (Hela fläsksidan behöver inte vara täckt, den kommer att släppa ifrån sig väska och fett.)  Tillaga köttet i 10-12 timmar.
Ta ut köttet och lägg det i press i kylen några timmar.
Skär köttet i bitar.
Grilla det sedan några min minuter på varje sid tills det blivit genomvarmt, fått en fin yta och svålen blivit knaprig.

Färskpotatisstomp 4 port
  • 800 g färskpotatis
  • 100 g getost
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 2 msk creme fraiche
  • 1 dl hackad gräslök
Gör så här: Koka potatisen. Blanda getosten med creme fraiche. Mosa den fördigkokta potatisen. Blanda med ostkrämen och nötterna. Strö över gräslök.
Mörare än mörast