fredag 24 augusti 2012

Kycklingbiff med avokado och mynta


Jag gillar verkligen när butikerna sänker priserna på varor med kort hållbarhetsdatum.  Alla tjänar på det, vi konsumeter, butiksägarna och framför allt minskar vi den miljöpåfrestande överkonsumtionen. Jag hjälper gärna till att minska mängden mat som produceras HELT i onödan. Dessutom kan det göra att man köper varor man aldrig funderat på att köpa tidigare.
Igår hittade jag ett paket kycklingfärs till nedsatt pris i affären. Den fick följa med hem och på kvällen blev det till några saftiga kycklingbiffar.  Till biffarna stekte jag avokadoklyftor, hackade ihop en sallad och mortlade en bunt mynta. Sedan serverade jag det hela med heta nachochips. Den mjuka stekta avokadon är vansinnigt god att skeda i sig med hjälp av de hårda chipsen.

Servera med lite extra lime

Kycklingbiffar med stekt avokado och mynta 4 port

  • 500 g kyckingfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 peppar
  • saften från i lime
  • olja att steka i

Gör så här: Blanda ingredienserna väl. Forma till 4 biffar. Stek på hög värme i en panna. Vänd dem när de fått en brun yta och sänk värmen. Låt steka på svag värme tills innertemperaturen passerat 70 grader, 5-10 min.

  • 1 gul paprika
  • 2 tomater¨
  • 1 gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 dl mynta
  • 1 lime (finrivet skal och saft)
  • 1 nypa socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här: Kärna ur paprika, tomater och gurka. Finhacka grönsakerna och blanda dem med mynta, limeskal och saft, salt, socker och sambal oelek.


  • 4 avokado
  • olja att steka i

Gör så här: Klyfta avokadon. Hetta upp olja i en panna. Stek avokadon på hög värme till de fått fin färg.


  • 1 dl hacka mynta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rostade sesamfrön.
  • 1 krm salt
  • 3 msk olja

Gör så här: Lägg ingredienserna i en mortel. Rör runt tills det fått en salsaliknande konsistens.

Redo att grävas ur med nachochips