lördag 3 november 2012

Pumparisotto

 Idag är det allhelgonadagen och snart ska vi ut och tända ljus. Numer går pumpor och alla helgonhelden hand i hand. Även jag har köpt upp mig på en och igår gjorde jag pumparisotto med rostad butternut pumpa. Här hittar ni även ett gammalt pumparecept från förra året.
Nu önskar jag er en trevlig Alla Helgons Dag!

Jag brukar skiva osten på mandolin, då går det fortare än fortast!
Pumparisotto 4 port
  •  500 g butternut pumpa
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter skivade färska champinjoner
  • 2 msk olja
  • 4 dl avoriris
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 dl parmesanost
  • Salt och peppar
  • Salvia
  • Rostade pinjenötter

Gör så här: sätt ugnen på 250 grader.  
Skala pumpan, skär den i mindre bitar och lägg den på en plåt med ca 1 msk olja.
Rosta pumpan i ugnen tills den blir mjuk (ca 15 min).
Stek lök, vitlök och champinjoner i en hög stekpanna(gärna teflon).
Häll ner riset i pannan och rör om.
Blanda samman vin och buljong i en kanna. Tillsätt lite av vätskan i stekpannan.  Låt vätsakn sugas upp under omrörning. Fortsätt så tills vätskan är slut.
Mixa den rostade pumpan och häll den i risblandningen.
Sänk värmen och låt risotton dra i ca 20 min.
Riv eller hyva parmesanosten och blanda ner den i risotton.
Smaka av med salt och peppar och servera med salvia och rosade pinjenötter.
Några knaprika nötter blir fint  i det krämiga riset

Förvara pinjenötterna i frysen om det dröjer länge mellan användningarna.