söndag 4 mars 2012

Päron-, och ingefärskaka med cambozola


Cambozola är en ost som började tillverkas av Tyska producenter på 70-talet. Detta efter att de uppfattat konsumenternas efterfrågan på en krämigare variant av den italienska, smakstarka blåmögelostan gorgonzola. De framställde då en blandning av den franska, krämiga vitmögelosten camembert och gorgonzola.  Därav namnet cambozola. Osten är otroligt krämig och har en mild blåmögelostkaraktär.
Idag lättsmälte jag lite cambozola och åt tillsammans med några skivor stekt päronkaka och pumpakärnor. Gudars så gott det var!
 Den här päronkakan är även väldigt god ensam och håller sig saftig och fin flera dagar i kylen. 




kakan är lika god kall som varm och frasigt stekt


  • 1 stort päron
  • 1 tsk mald ingefära
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 3 ½ vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Smör och Pumpakärnor till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna Päronet. Lägg dem i en kastrull med ca 2 msk vatten och ingefäran. Låt koka upp och koka på till vätska försvunnit. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blada ner päronbitarna i mjölet(då lägger de sig inte i botten av kakan under grädningen).  Rör ner resten av ingredienserna. Smörj formen och täck den med pumpakärnor. Häll i smeten och grädda kakan ca 20 min. Ta ut den och låt den svalan. Den är fantastiskt god redan här!
  • 200 gram cambozolaost
  • ½ dl pumpakärnor
  • Smör att steka i
  • Flytande honung eller lönnsirap

Gör så här:Skiva upp kakan. Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn kakbitarna och ät med osten (Smält den ev lätt i mikron innan) kärnorna och honung.