torsdag 8 november 2012

Äppelkompott med cognacgrädde


På söndagarna åt vi alltid dessert under min uppväxt. Oftast Inte någon kaka eller tårta utan dessert på fat, om ni förstår vad jag menar. Jag för vidare traditionen och i söndags lagade jag iordning en äppelkompott med cognacgrädde. Det blev lite som en apfelstrudel fast utan själva rullen. Jag blandade ner några syrliga tranbär i kompotten. Tranbär är förmodligen mitt favoritbär bland de torkade varianterna. Det har en så otroligt tilltalade kansistens och en härligt sötsur smak. Dessutom ska det vara bra för tänderna..

Testa även att byta ut cognacen till rom

Äppelkompott med cognacgrädde 4 port
  • 8 äpplen
  • 1-2 msk smör
  • 1dl socker
  • vaniljfrön från en vaniljstång
  • 1 dl rostade pecannötter
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 msk cognac
  • 1 krm salt

Gör så här: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek bitarna gyllene i smör. Tillsätt socker, vanilj, pecannötter och tranbär, rör om ordentligt. Häll till sist ner cognac och salt. Blanda om och servera med cognacgrädde.
  • 2 dl grädde
  • 1-2 tsk cognac

Gör så här: Vispa grädden. Rör försiktigt ner cognac med en slickepott.

Lite som en apfelstrudel utan strudel..